Van alle eurolanden had alleen Nederland in mei te maken met een hogere inflatie dan de voorgaande maand. In bijna alle andere landen van de eurozone stegen de prijzen minder hard dan in april.

De gemiddelde inflatie in de eurozone kwam volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat uit op 6,1 procent, tegenover 7 procent in april. Daarbij werd energie goedkoper en stegen de prijzen voor eten, drinken en genotsmiddelen minder hard dan in de voorgaande maand.

Het inflatiecijfer voor de eurozone exclusief energie en voeding kwam uit op 6,9 procent in mei, tegen een gemiddelde prijsstijging van 7,3 procent in april.

Economen hadden voor het brede inflatiecijfer gerekend op een gemiddelde prijsstijging van van 6,3 procent in de eurozone voor mei, wat iets hoger was dan de uitkomst van 6,1 procent.


source: tradingeconomics.com

Inflatie blijft relatief hoog in Nederland

In Nederland nam de inflatie op basis van de Europese rekenmethode in mei juist toe tot 6,8 procent, tegenover 5,8 procent in april. Ook de prijsstijgingen in die maand waren onverwacht sterker dan in maart.

Het gaat hier om een inflatiecijfer dat volgens de Europese meetmethode is berekend, die wat afwijkt van de manier waarop het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zelf rekent. Volgens de eigen meetmethode van het CBS kwam de inflatie in Nederland afgelopen maand op 6,1 procent uit.

Wat betreft de grote eurolanden kwam de inflatie in Duitsland in mei uit op 6,3 procent, tegen een gemiddelde prijsstijging van 7,6 procent in april. In Frankrijk lag de inflatie afgelopen maand op 6 procent, tegen 6,9 procent een maand eerder.

Het inflatiecijfer in de eurozone is van groot belang voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die mikt op een inflatie van rond de 2 procent voor de eurozone op de middellange termijn. De huidige inflatiecijfers liggen daar nog fors boven.

De ECB heeft met renteverhoging geprobeerd om de hoge inflatie af te remmen. Door lenen duurder te maken voor bedrijven en consumenten wordt de economische vraag beperkt en dat heeft doorgaans ook invloed op prijsstijgingen.

De verwachting is dat de ECB nog niet klaar is met het verhogen van de beleidsrente. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gaf afgelopen maand aan dat de beleidrente van de ECB waarschijnlijk in juni en juli nog verder omhoog gaat.

LEES OOK: Klimaatverandering kan inflatie aanjagen door stijging voedselprijzen, stelt de ECB